Joulupiparit - alusta asti itse

4 kommenttia


En ole koskaan tehnyt piparitaikinaa itse. Melkein hävettää myöntää, että olen luullut piparitaikinan tekemisen kovin vaivalloiseksi. Toki extempore piparihimoon itsetehty taikina on vähän hankala, sillä taikinan tekeytymiseen on varattava ainakin 12 tuntia.

Lapsuudessani muistan isoäitini tehneen piparitaikinan aina itse, kun menimme mummolaan leipomaan pipareita. Ja pakko kyllä sanoa, että nämä maistuivat aina paremmilta kuin missään muualla. 

Itseasiassa tänäkin vuonna kauppaan mentäessä on meidän useampaan otteeseen pitänyt ostaa valmista piparitaikinaa, mutta tämä on aina unohtunut ja pipareita ei vielä tähän asti oltu päästykään leipomaan. Kaverini laittoi eräänä iltapäivänä kuvaviestin, kuinka heidän kohta kolmevuotiaansa onnellisena kaulisi taikinaa ja oli vielä huudellut heipatkin pipariukoille näiden mennessä uuniin. 

Olin juuri lukenut jonkun kirjoittaneen että kyllä ne alusta asti itsetehdyt piparit vaan ovat parhaita ja että ei se piparitaikinan valmistaminenkaan oikeasti edes ole mitenkään vaikeaa. Googlailinpa sitten piparitaikinan ohjeen ja kappas, kaikki ainekset löytyivätkin meiltä kotoa, neilikkaa lukuun ottamatta. Pipari-inspiraatioon ei selkeästi auta muu kuin ryhtyä tuumasta toimeen!





Jaan taikinan ohjeen nyt myös teille, jos olette joskus pohtineet tekevänne joulupiparit alusta asti itse, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

  • 2 dl tummaa siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kanelia
  • 2 tl neilikkaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl kardemummaa
  • 250 g voita
  • 2 kpl kananmunia
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1/4 tl suolaa

Mittaa kattilaan siirappi, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kunnes kiehahtaa. Lisää voi paloiteltuna ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos suureen kulhoon ja anna jäähtyä kunnes huoneenlämpöistä. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita samalla hyvin. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, sooda ja suola. Lisää jauhoseos siirappiseokseen samalla sekoittaen. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään 12 tunnin ajaksi.

Valmiita pipareita paistetaan 175 asteessa uunin keskitasolla noin 7 minuuttia. Seuraa paistoaikaa tarkasti, sillä piparit palavat helposti!

Pyöräytimme E:n kanssa piparitaikinan ja seuraavana päivänä leivoimme piparit.




Miten teillä, teettekö piparitaikinan alusta asti itse vai ostatteko valmiina kaupasta?

4 kommenttia

  1. Oi oi oi omatekemät piparit on ihan parhaita? Koska saa tulla syömään?:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä erä on jo syöty, mutta tulkaa ihmeessä kylään niin leivotaan lisää vaikka yhdessä lasten kanssa! :)

      Poista
  2. Meillä on valmistaikina jääkaapissa, mutta pitäisi kyllä tehdä itsekin! 😍

    VastaaPoista
  3. Valmistaikinassa ei ole mitään vikaa, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla tehdä itse jos vähääkään kiinnostaa/huvittaa/jaksaa/ehtii :)

    VastaaPoista

Lukijat ovat blogin suola ja kommentit pippuri. Kiitos kun kommentoit!

KUUKAUDEN NOSTO

DIY Frozen yoghurt

Jäätelö kuuluu kesään ja ainakin meidän perheessä siitä pitävät niin lapsi kuin aikuisetkin. Hyvä vaihtoehto kaupan jätskeil...