Suuri patahuijaus & ei-niin-paska kirppislöytö

4 kommenttia


Otsikko on hiukan raflaava, eikä ketään ole oikeasti huijattu, mutta ystäväni kannustuksesta jaan myös teille tällä viikolla saamani tiedon, joka tuli ainakin itselleni (ja tälle ystävälläni) täytenä yllätyksenä ja joka on kuitenkin sellainen, joka jokaisen (padan omistajan) pitäisi ehkä kuitenkin tietää.

Kuten minäkin, myös varmaan moni teistä on suuri pataleivän ystävä. Oma pataleipätaipaleeni alkoi siitä, kun Joulupukki toi minulle jo klassikoksikin muodostuneen Timo Sarpanevan suunnitteleman Iittalan valurautapadan. Ensimmäinen asia johon pataa testasin, oli juurikin tuo silloin erityisen pinnalla ollut pataleipä. Sittemmin olen padassa kokkaillut myös keittoja ja muita pataruokia. 

Muista tähän liittymättömistä syistä jouduin olemaan valmistajaan yhteydessä, jonka myötä minulle selvisi myös se, että tällaista emaloitua valurautapataa ei saisi kuumentaa tyhjänä, sillä emalointi ei kestä sitä. Sarpanevan pataa ei siis suositella käytettäväksi pataleivän valmistamiseen ainakaan siten, että pata kuumennetaan uunissa ennen leipätaikinan sinne laittamista.

Aasinsiltana tästä pääsemmekin toiseen aiheeseen, nimittäin viime viikolla tekemäämme ei niin paskaan kirppislöytöön, joka näiden uusien pataleipäfaktojen myötä tulikin oikein hyvään saumaan. Kiertelimme extempore kirppiskierroksella Maskun Wanhan Nestorin kirpputorilla, joka muuten tätä nykyä on ehdoton lempparini! Yhdessä loosissa alahyllyllä nökötti valurautainen pata, jota oli tietysti pakko tutkia hiukan tarkemmin. Ostopäätöksen tekemiseen ei kuitenkaan montaa minuutta tarvittu ja Gensen Le Gourmet pata lähti kirpparilta matkaamme 12 euron hintaan. 

Jatkossa aion valmistaa Sarpanevassa keitot ja pataruuat, kun taas ainakin ne pataleivät pyöräytän vanhassa uudessa Sigurd Perssonin kokonaan valurautaisessa padassa.

Iittalan padan hoito-ohjeen löydät täältä ja yleiset valurautapadan hoito-ohjeet muun muassa täältä.

Aiempi postaukseni pataleivästä ja oma vakkariohje sen valmistamiseen löytyy täältä.

4 kommenttia

 1. Tuota en tiennytkään, kiitos siis infosta! Meille joulupukki toi ikean valurautapadan – juuri sitä pataleipää varten :D Mitenköhän pitäisi siis tuo kuumennus tehdä, veden kanssa uunissa? Pataleipä on kyllä suurta herkkua ja ahh niin ihanan helppoa. Voi olla, että lähden itsekin etsimään kakkospataa kirppikseltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, veden kanssa kuumennus voisi toimia! Ja kirpparilta voi tosiaan tehdä hyviä löytöjä :)

   Poista
  2. Ikean padassa teen leivän ja kuumennan sen kansi päällä tyhjänä, hyvin on kestänyt.

   Poista
  3. Kiitos kommentista Tuuli! Myös Sarpaneva on kestänyt tämän, mutta pitkällä tähtäimellä ei kuitenkaan suositeltavaa koska emalointi kärsii ja näin ollen myös luultavasti takuu lakkaa. Tämän vuoksi halusinkin jakaa tietoa eteenpäin, ettei ainakaan tietämättään vahingoita omaansa :)

   Poista

Lukijat ovat blogin suola ja kommentit pippuri. Kiitos kun kommentoit!